Goed onderwijs opent de weg naar de toekomst

Caroline

Het verhaal van Caroline is indrukwekkend. Hier is wat ze zelf vertelt.
Caroline

 

“Ik ben 25 jaar en ik ben de oudste uit een gezin met zes kinderen.
Ik ging naar de basisschool in 1993 en heb die school afgemaakt in 2001. Daarna ging ik naar het voortgezet onderwijs.
Dat was niet makkelijk omdat ik uit een heel arm gezin kwam: mijn moeder was huisvrouw en mijn vader was een arme boer. Mijn ouders wilden mij eigenlijk een opleiding tot naaister laten volgen, maar ik wilde graag in het onderwijs werken. Mijn vader kon dat niet betalen en toen heb ik veel familieleden om hulp gevraagd, maar niemand kon mij helpen. Ik zag geen uitweg meer en uiteindelijk heb ik mijn vader gevraagd wat van de bonenoogst te verkopen. Dat lukte en ik werd ingeschreven op Kuwuor Mixed Secondary School. Ik werkte hard en na het eerste trimester was ik nummer twee van de klas. Mijn ouders waren echt onder de indruk.

In de vakanties maakte ik touw van sisal, wat mijn moeder dan verkocht op de markt. Zo kreeg ik wat schoolgeld bij elkaar.

Ik woonde nogal ver van school, maar een familielid die dichter bij woonde bood me onderdak aan. Dat leek eerst goed, maar ik werd mishandeld en kreeg steeds meer huishoudelijk werk te doen. Daardoor gingen de resultaten op school achteruit en ik besloot terug te gaan naar huis.
In de loop van de derde klas liep de achterstand in schoolgeld steeds verder op en tenslotte werd ik naar huis gestuurd omdat er te weinig schoolgeld was betaald.

Toen hoorde ik van YOEF en ik zocht contact met ze. Ik vertelde mijn verhaal en liet mijn rapport zien. Ze waren onder de indruk van mijn prestaties, maar ze wilden dat ik naar een andere, betere school zou gaan. Ik ging toen naar Kobila Mixed Secondary School en dat was voor het eerst dat mijn schoolgeld volledig voor mij werd betaald.
Ik kwam de derde en vierde klas goed door en deed eindexamen. Tijdens het examen werd ik ernstig ziek. Een deel van het examen heb ik in het ziekenhuis moeten doen, maar ik slaagde.

Met de hulp van YOEF ging ik in 2007 naar Mawego Technical College en volgde daar een opleiding in laboratoriumtechniek. Ik slaagde in 2009 en kreeg een baan als technisch onderwijs assistent. In 2010 deed ik nog een half jaar cursus in begeleiding en ondersteuning en in 2011 een computercursus. Ik heb nog een aantal cursussen gevolgd en op dit moment doe ik in de vakanties nog een opleiding in analytische scheikunde, die ik hoop af te ronden in november 2014.

Dankzij mijn baan kan ik nu ook het schoolgeld voor twee van mijn broers betalen en ik betaal de opleiding mode, kleding ontwerpen en maken voor mijn zus.

Ik ben YOEF grote dank verschuldigd, want zij hebben me gebracht tot waar ik nu ben.”