Goed onderwijs opent de weg naar de toekomst

Elsa

ElsaElsa is weduwe en heeft zeven kinderen. Drie kinderen gingen naar het voortgezet onderwijs, maar schoolgeld was een groot probleem. In 2009 sloot ze zich aan bij het Table Banking Project. Hierbij komen deelnemers wekelijks bij elkaar, leggen geld in en kunnen een lening afsluiten. De lening mag het dubbele van je inleg zijn en moet in een paar maanden worden afgelost.  De rente is 10%. Dat lijkt veel, maar banken in Kenia rekenen tussen de 20 en 25%.

Doordat de groep wekelijks  bij elkaar komt, wordt de lening ook in wekelijkse termijnen afgelost, waardoor de last niet zo zwaar is. Elsa vertelt dat ze erg blij is met dit systeem, omdat ze nu niet meer bij familie en kennissen hoeft aan te kloppen voor leningen. Eigenlijk is het haar eigen geld dat ze leent en dat is motiverend. Ze heeft het geld gebruikt om een geit te kopen. Die heeft inmiddels twee jongen gekregen, dus het kapitaal groeit. Ook heeft ze nu een aantal kippen en ze is van plan om dit jaar een koe te kopen. Doordat ze nu de beschikking heeft over een beetje geld, kan ze een groter stuk land bewerken, wat weer meer inkomsten oplevert. Zo kan ze nu ook groenten en fruit verkopen op de plaatselijke markt. Bovendien is het probleem van schoolgeld voor haar kinderen opgelost.

Aan het eind van het jaar worden de inkomsten van de groep (de rente van leningen) verdeeld onder de deelnemers naar rato van hun inleg. Het eerste jaar ontving Elsa 5.700 shilling (dat is ongeveer € 55,-) en vorig jaar liep dat zelfs op tot 10.000 shilling (iets minder dan € 100,-).

Elsa geeft tenslotte een advies aan andere vrouwen, vooral aan weduwen. “Doe mee met dit programma, want het houdt je bezig. Zo loop je tenminste niet te lanterfanten of te roddelen of ander asociaal gedrag te vertonen dat slecht is voor onze gemeenschap.”