Goed onderwijs opent de weg naar de toekomst

Ontwikkeling landbouw

 

Kas met watertank voor drupirrigatie

Met het project “Kassen voor Kenia” is er een flinke kas gebouwd, waarin 1700 tomatenplanten staan. De kas is voorzien van drupirrigatie, waardoor de planten uitstekend groeien.

 

 

 

 

 

Koeien blijven  buiten het terreinEen stuk grond is beplant. Daarvoor was een stevige omheining nodig om de nijlpaarden en ander gedierte tegen te houden. Bij deze activiteiten berust de dagelijkse leiding bij Philip, een oud pupil van YOEF. Mensen uit de omgeving werken in de kas en op het land, zodat zij, dank zij deze ontwikkeling, ook enig inkomen hebben.

 

Pomp voor irrigatie

Er is een pomp aangeschaft die water vanuit het Victoriameer naar de plantage pompt. Er is zaaigoed, mest en chemicaliën aangeschaft. Op een ander deel van het terrein is een kwekerij opgestart voor tomaten, uien en watermeloen.

 

 

Tank

Het open veld wordt tegenwoordig geïrrigeerd met behulp van een een tank met leidingensysteem.

 

 

 

 

Leidingen

 

 

Op de grond die YOEF  bezit, worden gewassen en eucalyptusbomen verbouwd. Van de eucalyptus worden planken, telefoonpalen en steigerhout gemaakt. De opbrengsten van de verkoop hiervan vloeien terug in de kas van YOEF.

 

Trekker in actie

Met de steun van Rotary Club Sneek-Zuidwesthoek heeft YOEF in 2009 de beschikking gekregen over een trekker. Er zijn regelmatig reparaties, waardoor de kosten langzaamaan te hoog dreigen te worden.

Amos Ogada, de trekkerbestuurder vertelt:”Het is een bijzondere trekker, want hij heeft een cabine en veel licht, zowel voor als achter. Dat betekent dat we hem altijd kunnen gebruiken, bij dag en bij nacht, bij regen en bij felle zonneschijn. We hebben hem een beetje aangepast: we hebben de verwarming verwijderd, want die heb je hier in Kenia niet nodig, en we hebben er andere banden om gelegd. Banden die bestand zijn tegen de vele boomstronken en stenen in de  bodem.

Dankzij het gebruik van de trekker is de opbrengst van de landbouw sterk verbeterd: vroeger oogstten we 3 zakken maïs per acre (0,4 ha) en nu 15!

We hebben er een aanhangwagen  bij gemaakt voor het vervoer van de oogst en allerlei materialen, o.a. tenten en stoelen die YOEF verhuurt. In het regenseizoen kan de trekker op plaatsen komen waar gewone vrachtwagens niet kunnen komen. Ik ben blij met de trekker omdat hij mij een goede baan bezorgt en omdat veel boeren er profijt van hebben.”

Er zijn workshops geweest om 40 jonge boeren te trainen in ondernemerschap, voedselveiligheid en algemene ontwikkeling. Deze workshops werden gehouden in een tent naast de bibliotheek en op het veld. 21 jonge boeren zijn inmiddels een eigen bedrijfje begonnen aan het Victoriameer.